UPPDRAG, INTERVJUER OCH ARTIKLAR

Här finner du intervjuer med oss, artiklar vi skrivit samt föreläsningar vi hållit


INTERVJUER & ARTIKLAR


INTERVJU P4 SÖRMLAND

Joakim intervjus av P4 Sörmland efter föreläsningen på KETT i Katrineholm.

Du kan lyssna på intervjun (cirka 8 minuter) här: http://p4dela.sverigesradio.se/?id=15276


INTERVJU TIDNINGEN FÖNSTRET

Joakim Sveland intervjuas i senaste numret av tidningen fönstret.

Finns det inga fördelar med mobiltelefoner?
– En digital värld har sina fördelar och främjar vissa kompetenser och beteenden. Men vi måste vara medvetna om när vi bör vända oss till en fysisk ”vanlig” värld och till en digital värld och forma pedagogiska situationer utifrån det.”


intervju i skolvärlden

Elias Granath intervjuas i tidningen Skolvärlden efter föreläsningen på SETT-dagarna april 2019.

“En ökad digitalisering innebär större möjligheter för undervisningen i skolan. Men det ökar samtidigt risken för att påverka elevernas lärande negativt.
– Digitaliseringen har inte varit medveten, säger Elias Granath, gymnasielärare och medgrundare till Informationspedagogerna.”


IMG_2742.jpg

Joakim Sveland intervjuas i senaste numret av Tidskriften folkhögskolan (nr 6/2018) om digitalisering och lärande. Går att läsa digitalt här.

"Idag är våra hjärnor mer upptagna än någonsin tidigare, med sms, mejl, sociala medier. Bildning kräver att vi är koncentrerade och fokuserade. Allt som tar bort fokus försämrar den förmågan."


ARTIKEL LÄRARNAS TIDNING

Debattartikel Lärarnas tidning, november (tryckt) och oktober (digitalt) 2018.

“69 procent av lärarna och 28 procent av eleverna i gymnasieskolan uppger att arbetet i klassrummet störs varje dag på grund av mobiler och sociala medier.

Rapporterna pekar också på att internet uppmuntrar eleverna att ständigt klicka sig vidare snarare än att stanna kvar och reflektera på djupet. Resultatet är att kunskapsbildningen mer präglas av en kopieringsmetod än av fördjupning. Den samlade slutsatsen är att digitala verktyg inte förbättrar resultaten.”


FÖRELÄSNINGAR & HANDLEDNING


IMG_3277.jpg

ELEVERNA OCH INTERNET - ATT LÄRA I EN DIGITAL VÄRLD

Tillbaka till trevliga Vasagymnasiet i Arboga för att föreläsa under temat “Eleverna och internet - att lära i en digital värld” för ettorna.


omskolan.png

FÖRELÄSNING ADOLF FREDRIKS MUSIKKLASSER, STOCKHOLM

Föreläsning och handledning “Uppkopplad undervisning - att lära i en digital värld” för pedagogerna på Adolf Fredriks Musikklasser, 2/10-2019.

"Bra, intressant, rolig, skrämmande och upplysande." - lärare Adolf Fredriks musikklasser


MG_4228-1024x683.jpg

FÖRELÄSNING KETT, KATRINEHOLM

Föreläsning “Digitaliseringens dilemman - den uppkopplade hjärnans utmaningar” för Katrineholms alla grundskolelärare på KETT, Katrineholms kompetensutvecklingsdagar den 1/10 2019. 400 intresserade och engagerade personer i publiken!

“Ni lyckades sammanfatta en känsla jag länge burit på. Otroligt proffsigt och otroligt viktigt. Precis vad jag behövde!” /Deltagare på konferensen


Föreläsning för deltagare på Katrinebergs folkhögskola

Katrineberg-800x502.jpg

Deltagarföreläsning på Katrinebergs folkhögskola utanför Falkenberg dem 21/8-2019.


Image-1 (1).png

FÖRELÄSNING WIKS FOLKHÖGSKOLA

Föreläsning för pedagoger och ledning på Wiks vackra folkhögskola utanför Uppsala 14/8-2019.

“Mycket bra och initierat. Relevant för vårt arbete och våra målgrupper. Konkret och balanserat.” /Lärare Wiks Folkhögskola


föreläsning karlskoga kommun

Kga_ligg_4f.png

Föreläsning om digitalisering och lärande för en stor grupp pedagogisk personal i Karlskoga kommun den 14/8 2019.


Föreläsning och Workshop västra götalandsregionen

Image-1.png

Fortbildningsdag med pedagoger och rektorer från Göteborgs alla folkhögskolor den 12/8-2019. Plats: Nordiska folkhögskolan i Kungälv med fantastisk utsikt över Bohus fästning. Tema och workshop kring digitalisering och lärande.

Sagt om fortbildningsdagen:

“Nyanserad och relevant. Inget evangelium över hur fantastiskt eller hemskt det är med "modern teknik". Bidrog till en ökad medvetenhet på ett konkret sätt. Kommer föra vidare de här kunskaperna.”


Föreläsning region Västernorrlands folkbildningsdag

Agera eller distraheras! Föreläsning om hur digitaliseringen påverkar och förändrar lärandet på region Västernorrlands folkbildningsdag med tema digitalisering den 17/6 2019. På plats på Hola folkhögskola var lärare och personal från Hola Folkhögskola, Ålsta Folkhögskola och Örnsköldsviks folkhögskola.

Sagt om föreläsningen:

“Jag tyckte att Joakim var en utmärkt talare. Professionell, rolig, orädd och kunnig.”föreläsning abb industrigymnasium, västerås

Föreläsning om digitalisering och lärande för personal från både Ludvika och Västerås på ABB Industrigymnasium i Västerås 11/6 2019.

Sagt om föreläsningen

“Grymt bra kombo av forskningsresultat och lärarvardag. Tydlig, kommunikativ och påläst föreläsare. Bästa på länge!” /Lärare ABB Industrigymnasium

“Informativ och grundlig. Bygger på forskning och egen erfarenhet. Mycket bra!” /Lärare ABB Industrigymnasiumföreläsning fellingsbro folkhögskola

Föreläsning om hur digitaliseringen påverkar och förändrar lärandet för pedagoger och assistenter på Fellingsbro Folkhögskola den 10/6 2019.

“Mycket bra, tydlig och pedagogisk. Många tankar och reflektioner.” /Lärare Fellingsbro Folkhögskola

“Jag fick flera uppslag till diskussioner med deltagarna i höst.” /Lärare Fellingsbro FolkhögskolaFÖRELÄSNING SETTDAGARNA

Föreläsning SETTdagarna, april 2019, under temat “Digitaliseringens dilemma - den uppkopplade hjärnans utmaningar”.

Ur programförklaringen: “De uppkopplade skärmarna har i den digitaliserade skolan ofta tagit över både bokens och pennans roll. Men hur påverkas möjligheten att lära ut och att ta till sig kunskap i en digitaliserad miljö som präglas av snabbhet, oändlig information och potentiell distraktion?”


HANDLEDNING HAGSÄTRASKOLAN

Hur ska man som pedagog använda de digitala verktygen på ett medvetet sätt? Handledning Hagsätraskolan mars, 2019.


FÖRELÄSNING & HANDLEDNING Molkoms folkhögskola

Föreläsning och handledning för deltagare och personal om digitalisering och lärande på Molkoms Folkhögskola i Värmland, 19 februari 2019.

“Mycket givande föreläsning! Kommer att vara med och förändra vårt arbete” /Lärare Molkom

“Intressant, trevlig, personlig och viktig” /Lärare Molkom


FÖRELÄSNING ÅLSTA FOLKHÖGSKOLA

Ska%CC%88rmavbild+2019-02-07+kl.+09.09.58.jpg

Hur påverkas vårt lärande av de uppkopplade skärmarna? Föreläsning för deltagare och pedagoger på Ålsta folkhögskola i Sundsvall, februari 2019.


ELEVFÖRELÄSNING, VASAGYMNASIET

Föreläsning om hur de uppkopplade skärmarna påverkar lärandet för elever årskurs 1, 2 och 3 på Vasagymnasiet i Arboga. Januari 2019.


Föreläsning för personal och ledning om digitalisering och lärande på Katrinebergs folkhögskola i Vessigebro utanför Falkenberg, den 7 januari 2019.

“Bra, relevant och med en tydlig koppling till studier och teorier” /Lärare Katrineberg


Föreläsning och workshop på Folkhögskolornas digitaliseringskonferens, 29 november 2018. Arrangerat av FSO och Sveriges folkhögskolor.


Föreläsning och workshop “Uppkopplad undervisning - att lära i en digital värld” för personal och rektorer, november 2018 på Ädelfors folkhögskola.


FÖRELÄSNING FOLKHÖGSKOLEFORUM

Delseminarium om digitalisering och lärande under temat “Hur skapar vi kvalitet i folkhögskolornas bildningsmiljö?” Lärarnas hus i Stockholm, november 2018.


FÖRELÄSNING & WORKSHOP VASAGYMNASIET, ARBOGA

Föreläsning och workshop “Uppkopplad undervisning - att lära i en digital värld” för personal och rektorer oktober 2018 på Vasagymnasiet i Arboga.

“Alla elever och lärare borde veta detta!” /Lärare, Vasagymnasiet Arboga


FÖRELÄSNING RYTMUS SICKLA

Föreläsning för personal och rektorer augusti 2018 på Rytmus Sickla.

“En föreläsning som alla borde få ta del av – allt från stressade mellanchefer till högstadieelever.” /Lisa, lärare Rytmus Sickla


Föreläsning för personal våren 2018 på Birkagårdens folkhögskola.

“Föreläsningen fick mig att se och förstå mitt eget användande av digitala verktyg.” /Ann, lärare Birkagårdens folkhögskola